شرایط تحصیل و اعزام دانشجو به خارج
روش های اعزام دانشجو به خارج از کشور
اگر شما هم برای ادامه تحصیل در خارج از کشور برنامههایی در سر دارید باید بعد از درنظر گرفتن تمام سختیهایی که غربت و تامین هزینههای سنگین دارد سراغ گزینههایی بروید که به شرایط و آیندهای که شما برای خود ترسیم کردهاید نزدیکتر باشد. از بین هزار و یک گزینه متفاوت و دور و نزدیک برای ادامه تحصیل تعدادی از مقصدها در این سالهای اخیر طرفداران بیشتری را به خود جذب کرده است. سایت آسمونی در ادامه این مقاله روش های اعزان دانشجو به خارج از کشور را برای شما عزیزان عنوان می کند. همچنان آسمونی را همراهی کنید.

نروژ، اگر میخواهید نزدیک قطب درس بخوانید
نروژ ازجمله پنج کشور اروپایی است کهسالهــاست تحصیل رایگان برای دانشجویانی که قصد تحصیل در این کشور را دارند، مهیا کرده است. ارائه واحدهای درسی دانشگاههای معتبر نروژ به زبان انگلیسی و رایگان بودن تحصیلات در این کشور فاکتورهایی هستند که کشور نروژ را برای ادامه تحصیل بهخصوص در مقطع فوقلیسانس مناسب میکند. این کشور باتوجه به نزدیکیاش به قطب شمال و شرایط آب و هوایی و نزدیکی به مناطق دریایی بازار کار تقریبا مناسبی برای رشتههایی مثل مهندسی نفت و گاز، مهندسی مکانیک، برق، معماری و رشتههای اینچنینی دارد؛ اگرچه تحصیلات در مقطع لیسانس در بیشتر رشتههای ارائه شده در نروژ به زبان نروژی است و دانشجوی متقاضی مقطع لیسانس ملزم به ارائه مدرک تسلط بر زبان نروژی قبل از ورود به دانشگاههای کشور نروژ است.
دانشجویان کشور نروژ مجوز کار 10 ساعت در هفته را دارند که این ساعت برای دانشجویان کارشناسی ارشد 20 ساعت است که مجموع درآمد شما از کار دانشجویی میتواند کمی از هزینههای زندگی و تحصیل شما را در طول سال مهیا کند. کشور نروژ با داشتن دانشگاههای معتبری مثل دانشگاههای انتیانیو، اسلو و برگن بهعنوان یکی از قطبهای بزرگ علمی در اروپا محسوب میشود. نروژ یکی از کشورهایی است که بیشترین هزینههای زندگی را در اروپا دارد و هزینههای زندگی در نروژ برای دانشجویان بهصورت میانگین بین 600 تا 800 یورو در ماه است که شامل هزینههای مسکن، غذا، رفتوآمد، بیمه و سایر هزینههاست. اگر از آن دسته افرادی هستید که با سرما میانهای ندارید نروژ و سرماهای سختش گزینه مناسبی برای شما نیست.
اتریش؛ هزینه کم با کیفیت زیاد
تحصیلات در کشور اتریش هنوز بهصورت رایگان (با هزینه بسیار ناچیز) صورت میگیرد و این کشور باتوجه به جمعیت بسیار کمی که دارد، شرایط اخذ ویزای تحصیلی و اقامت در این کشور را راحتتر کرده است. زبان اصلی کشور اتریش، آلمانی است. دانشجویان ایرانی میتوانند در صورت قبولی در کنکور سراسری و ارائه گواهی اشتغال به تحصیل در مقطع لیسانس برای دریافت پذیرش در مقطع کارشناسی کشور اتریش اقدام کنند.
البته دانشگاههای اتریش در رشتههای هنر برای پذیرش دانشجو در این مقطع به شرکت در آزمون ورودی نیاز دارند که گفتنی است قبولی در این آزمونها باتوجه به موارد امتحانی و زبان آلمانی مورد آزمون، بسیار سخت است. در مقطع لیسانس در اکثر رشتههای دانشگاهی اتریش زبان آلمانی است. حال دو شرایط برای متقاضیان پیشرو است؛ اول اینکه زبان آلمانی مورد نیاز را تا سطح 2 B در کشور ایران یاد بگیرند و برای پذیرش اقدام کنند و دوم اینکه بدون هیچ مدرک زبانی به کشور اتریش رفته (با گرفتن پذیرش مشروط) از کالجهای زبان آلمانی در اتریش استفاده کنند. هزینههای زندگی در اتریش برای دانشجویان به صورت میانگین بین 600 تا 800 یورو در ماه است که شامل هزینههای مسکن، غذا، رفتوآمد، بیمه و دیگر هزینههایی است که دانشجویان در زمان تحصیل در مقطع لیسانس در کشور اتریش مجبور به پرداخت آن هستند.
تحصیل در مقطع فوقلیسانس در کشور اتریش به افرادی توصیه میشود که قصد تحصیل در بهترین دانشگاههای اروپا را داشته باشند اما توانایی مالی پرداخت هزینههای زیاد تحصیل در کشورهایی مانند انگلستان، استرالیا و ایالات متحده را ندارند. فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی ارشد کشور اتریش بعد از پایان تحصیلات خود مجوز حضور یکساله در این کشور را دارند تا قادر باشند با یافتن شغلی مناسب، ویزای تحصیلی خود را تبدیل به ویزای کار کشور اتریش کنند. بسیاری از رشتههای مهندسی در مقطع فوقلیسانس در اتریش به زبان انگلیسی ولی رشتههای علوم انسانی، علوم زیستی، علوم پزشکی و علوم مدیریتی به زبان آلمانی ارائه میشوند. دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد کشور اتریش به ترتیب، در هفته 10 و 20 ساعت اجازه کار دارند.
آلمان، تمام دانشگاهها به زبان آلمانی است
دانشگاههای بسیار ممتاز کشور آلمان از یک سو و مهمتر از همه رایگان بودن تحصیلات در این کشور باعث شده این کشور بهعنوان یکی از کشورهای سرآمد دنیا از لحاظ پذیرش دانشجو مطرح شود. سیستم آموزشی کشور آلمان بهدلیل حساسیت زیاد دولت روی زبان آلمانی طراحی شده است تا تمامی رشتههای ارائه شده به زبان آلمانی ارائه شوند. مقطع لیسانس در کشور آلمان چهار ساله است و برای ورود به این مقطع باید مدرک دیپلم را داشته باشید. [students1 روش های اعزام دانشجو به خارج از کشور] دوره چهار ساله لیسانس به زبان آلمانی تدریس میشود و دانشجو باید مدرک زبان آلمانی 1 Bیا 2 B را داشته باشد. دانشجویان مقطع کارشناسی کشور آلمان مجوز کار در محدودهای 10 ساعته بهصورت هفتگی دارند تا بهتر از پس هزینههای زندگی که بیشترین هزینه را مسکن در بردارد، برآیند. هر فرد که قصد ادامه تحصیل در کشور آلمان را داشته باشد قبل از رفتن به آلمان و برای رفتن به سفارت باید نامهای نشان بر پشتوانه مالی نشان دهد که مبلغ آن برابر یک سال زندگی در آلمان است.
آلمان با داشتن معتبرترین دانشگاههای اروپا، سرآمد کشورهای اروپایی در بحث آموزش است و به همین دلیل بسیاری از علاقهمندان به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر مثل دکترا کشور آلمان را برای گذراندن دوره فوقلیسانس خود انتخاب میکنند، چراکه میتوانند بهصورت کاملا رایگان مدارک تحصیلی خود را از بهترین دانشگاههای اروپا دریافت و شانس خود را برای گرفتن بورسیههای تحصیلی در مقطع دکترا بالا ببرند. دوره تحصیلات کارشناسی ارشد در کشور آلمان دو ساله است و دروس به دو صورت آلمانی و انگلیسی تدریس میشوند. تحصیل در آلمان بهصورت رایگان است و فرد دانشجو فقط باید هزینههای ماهانه زندگی خود را بپردازد و کشور آلمان مجوز کار 20 ساعته بهصورت هفتگی را به دانشجویان خود میدهد.
مالزی؛ همسایهای با دانشگاههای معتبر
بسیاری از علاقهمندان به تحصیل در خارج از کشور، مالزی را انتخاب میکنند. گرفتن پذیرش در مقطع لیسانس هم برای افرادی امکانپذیر است که دیپلم و پیشدانشگاهی خود را گرفته باشند و هم برای کسانی که دیپلم گرفته اما هنوز مدرک پیش دانشگاهی خود را دریافت نکردهاند. این دسته از افرادی که مدرک پیشدانشگاهی ندارند، میتوانند از دورههای 9 ماهه پیشدانشگاهی در خود دانشگاه مالزی استفاده کنند و بعد از پایان دوره وارد مقطع لیسانس شوند.
معدل مورد قبول برای دانشگاههای مالزی حداقل نمره 13 است. همچنین بهدلیل برگزار شدن کلاسها به زبان انگلیسی، دانشگاه مالزی از شما مدرک زبان میخواهد تا به شما اجازه ورود به دانشگاه و اخذ پذیرش را بدهد. مدرک زبان مورد نیاز IELTS 5 و 5/6 است البته اگر زبان شما ضعیف است و این مدرک را ندارید، میتوانید از کلاسهای زبان موجود در خود دانشگاههای مالزی استفاده کرده و بعد از تقویت زبان تحصیلات خود را شروع کنید. مقطع فوقلیسانس در کشور مالزی در یک دوره 2 ساله ارائه میشود و برای کسانی که قصد ادامه تحصیل در مقطع فوقلیسانس در کشور مالزی را دارند اولین شرط مرتبط بودن رشته لیسانس است.
شرط بعدی معدل است که شما باید معدل لیسانس بالای 15 داشته باشید. هزینههای زندگی در همه کشورهای دنیا برای دانشجویان به طور کلی به سه دسته تقسیم میشود که مالزی هم از این دسته مستثنا نیست. اولین آیتم هزینه تحصیل است و بعد از آن هزینه مسکن که شامل خوابگاه یا اجارهخانه است و در آخر هزینههای روزانه مثل خورد و خوراک و رفتوآمد و… هزینههای تحصیل هم در هر دانشگاه (خصوصی یا دولتی) بسیار متفاوت است.
تحصیل در استرالیا با شهریههای بالا
استرالیا چند سالی است که با ارائه طرحهای مختلف مهاجرت به جذب نیروهای تحصیلکرده یا متخصص مشتاق بوده است و این نکته که دانشگاههای برتر این کشور در زمره 200 دانشگاه برتر دنیا هستند، همواره استرالیا را کانون بسیاری از علاقهمندان به تحصیل در خارج از کشور قرار داده است. ولی بسیاری از دانشجویان باتوجه به اینکه شرایط پیدا کردن کار و گرفتن اقامت دائم استرالیا، بسیار سختتر از دیگر کشورهاست باز هم استرالیا را در زمره مهمترین مقصدهای خود قرار میدهد.
داوطلبانی که آخرین مدرک تحصیلی آنها مدرک دیپلم است، میتوانند با گذراندن دوره پیشدانشگاهی خود در استرالیا وارد دانشگاه شوند. برای اخذ پذیرش از دانشگاههای کشور استرالیا، داشتن نمره 6 در آزمون آیلتس یا نمرههای مشابه در آزمون تافل الزامی است. شما برای پذیرش تحصیلی از دانشگاههای استرالیا باید مدرک تسلط بر زبان انگلیسی (حداقل آیلتس 6 آکادمیک، مدرک نشان تمکن مالی، ارائه اصل یا گواهی مدارک تحصیلی و ریز نمرات ارائه توصیهنامه اساتید اجباری است) را داشته باشید. نکتهای که در دانشگاههای استرالیا بهعنوان مشکل پیشروی علاقهمندان قرار دارد، شهریه زیاد دانشگاههاست بهطوریکه سالانه و بهصورت میانگین شهریهای حدود 30هزار دلار بهعنوان شهریه دانشگاهی معین شده است.
انگلیس؛ مقصد تحصیل پولدارها
تحصیل کردن در کشور انگلستان برای بسیاری از افراد بااهمیت است، چراکه دانشگاههای کشور انگلستان در زمره باکیفیتترین دانشگاههای جهان قرار دارند. قدمت دانشگاههای ممتاز در سیستم آموزشی انگلستان و امکانات بسیار ویژهای که این کشور دراختیار دانشجویان خارجی برای تحصیل قرار میدهد، همیشه مورد توجه علاقهمندان به تحصیل در معتبرترین مراکز علمی، قرار گرفته است. [students2 روش های اعزام دانشجو به خارج از کشور] شرایط ویژهای مثل مهیا کردن خوابگاههای دانشجویی با امکانات پیشرفته، تهیه غذای اسلامی و حلال، فراهم کردن بستر نظارت مستمر اولیای دانشآموز بر روند تحصیلی و زندگی در انگلستان همه امکاناتی هستند که دانشجویان را به سمت این کشور روانه کرده است. برخلاف بسیاری از کشورها که دوره لیسانس در آنها چهار سال یا بیشتر است، دوره لیسانس در کشور انگلستان سه سال است و فرد متقاضی بعد از گذراندن دوره سه ساله لیسانس میتواند برای دوره یکساله فوقلیسانس در این کشور اقدام کند و پذیرش بگیرد که این بهعنوان یکی از دلایل مهم برای انتخاب این کشور برای تحصیل در مقطع کارشناسی محسوب میشود.
هر فرد متقاضی برای ورود به دوره لیسانس باید مدرک IELTS با نمره 5 و 5/6 را داشته باشد. هزینههای زندگی در انگلستان برای دانشجویان بهصورت میانگین بین 800تا 1000 پوند در ماه و حق کار دانشجویان هم حدود10 ساعت بهصورت هفتگی است. باتوجه به اینکه آموزش در کشور انگلستان در سطح بسیار بالایی صورت میپذیرد، افراد پس از گذراندن مقطع فوقلیسانس از این کشور به سطحی از توانایی و تجربه دست مییابند که قادر خواهند بود آیندهای تازه را برای خود فراهم کنند اما فراموش نکنید هزینه تحصیل در این کشور بسیار بالاست.
داوطلبانی که مایل به ادامه تحصیل در ایتالیا هستند می توانند بعد از گذراندن دوره زبان ایتالیایی در ایران و گرفتن بورسیه تحصیلی به این کشور اعزام شوند.
5 مرحله تحصیل در خارج از کشور
مرحله اول:(تا چند ماه قبل از رفتن)
شور هیجان بسیار برای رفتن به خارج از کشور و مطالعه زبان و داشتن یک رویایی ناآگاهانه از خارج از کشور ،ترجمه کردن مدارک و نوشتن رزومه و مصاحبه با سفارت ،گرفتن پذیرش تحصیلی
شنیدن انواع دروغ های شیرین از موسسات اعزام دانشجو و وبلاگ نویسان خارج از کشور
متاسفانه 80% از دانشجویان در این مرحله با تفکرات و تصورات بسیار اشتباه ،راه حل مشکلات خود را در رفتن به خارج از کشور و تحصیل در یکی از کشور های خارجی میدانند.تصور آنها این است که با ورود به اروپا ، و آمریکا فرش قرمزی برای آنها پهن می شود و انها از فرودگاه با یک ماشین شخصی به آپارتمان شخصی خود می روند و فقط مشغول تحصیل و تحقیقات خواهند شد تا بعد از تحصیل شغلی در یک شرکت بزرگ پیدا کنند و اقامت آنها آماده شود.آن ها با خیال آنکه با تحصیل در کشور های اروپایی و غربی میتوانند اقامت این کشور ها را بدست آورند و بعد از اقامت در آنجا در شرکت های بزرگ مشغول به کار شوند.متاسفانه هنوز این تصور اشتباه که کشور های اروپایی مثل سال های 1950 تا 1970 به راحتی اقامت و تابعیت را به شهروندان خارجی میدانند،هنوز هم در ایران وجود دارد.ولی کشورهای اروپا بعد از سال 2010 قوانین بسیار سختی را جهت دادن اقامت و تابعیت برای کسانی که خارج از اتحادیه اروپا هستند را تصویب کرده است.گرفتن اقامت در کشور های اروپایی و آمریکا در حال حاضر تقریبا غیر ممکن است.فقط در موارد بسیار کم به صورت پناهندگی،یا نخبه های کشور های اسیایی با معدل های بسیار بالا و داشتن ده ها مقاله ISI و ثبت چندین اختراع.آلمان و فرانسه و سوئد و ….اکنون نیاز های بازار کار خود را از کشور هایی که تازه به اتحادیه اروپا پیوستند بدست می اورند.
مرحله دوم:(6 ماه اول ورود) [student4 روش های اعزام دانشجو به خارج از کشور] با گرفتن ویزا و رفتن در کشور مورد نظر ،شور و هیجان آنها در بالاترین حد ممکن است و با دیدن ماشین های مدرن و فروشگاه های شیک و زیبا و آسمان خراش های بلند ،فکر میکنند تمام رویاهای آنها محقق شده و دیگر هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت.کتابخانه های بزرگ و شیک و شرکت های بزرگ چند ملیتی و دانشگاه های عظیم و آزمایشگاه های مدرن شوق و هیجان آنهارا چندین برابر میکند.در روز های اول ورود با تماس با خانواده از شرایط این محیط جدید ساعت ها تعریف و تمجید می کنند.
مرحله سوم:(1 سال بعد از ورود)
یک سال بعد از ورود یک شوک فرهنگی و افسردگی دوری از خانواده و هوای همیشه ابری و سرد غذاهای بد مزه ،هزینه های بسیار بالا ،باعث افسردگی تا حد نسبتا کمی خواهد شد.تمام زیبایی های آن کشور برای او تکراری شده است.ولی هنوز تمام روحیه خود را از دست نداده و هیچ سخنی در مورد سختی های زندگی به کسی در ایران نمی گوید.با دروغ به همه دوستان و خویشاوندان خواهد گفت که هیچ مشکلی وجود ندارد.شما هم تشریف بیاورید!!!
مرحله چهارم:(سال دوم به بعد)
سال دوم و سوم شور و هیجان اولیه که قبل از رفتن داشته است ، کامل از بین رفته و دوری از خانواده و دوستان و هوای بسیار سرد و ابری باعث افسردگی شدید در شخص می شود.کم کم شور و هیجان اولیه به یک نفرت تبدیل می شود.
در این مرحله سختی های زبان و سختگیری های دانشگاه هم افزوده میشود و شخص در یک افسردگی شدید فرو می رود.رفتار نژاد پرستانه خارجی ها وهزینه های بسیار سنگین اروپا هم زندگی را برای او سخت تر کرده است.کم کم پشیمانی در چهره او مشخص می شود ولی هنوز با هیچ کسی در مورد سختی های خارج از کشور صحبت نمیکند.در این مرحله شخص به جای گفتن حقایق و سختی های زندگی در خارج با فریب و دروغ، خود را از وضعیت زندگی و شرایط تحصیل راضی نشان میدهد.با تمام خویشاوندان و بستگان به دروغ از وضعیت خود تعریف میکند و حتی کلمه ای در مورد سختی های خود به کسی نمی گوید.
مرحله پنجم:(سال سوم به بعد)
از سال سوم به بعد رویایی شیرین تحصیل در خارج از کشور از ذهن شخص کامل رفته و حتی گاهی از زندگی در آنجا به قدری متنفر می شود که آرزوی بازگشت به کشور را دارد.با هزاران درد سر و سختی توانسته است ،واحد های درسی خود را با نمرات بسیار بد بگذراند و معدلی در حد بسیار کم کسب کند.پول خانواده تقریبا تمام شده و هزینه های سنگین اروپا و آمریکا کمر اورا شکسته است.
در این مرحله شخص چندین بار به فکر خود کشی می افتد.هر شب با گریه و افسوس به زندگی خود نگاه میکند.به دروغ مجبور است برای حفظ آبروی خود به دوستان و خانواده از وضعیت خود تعریف کند و از رضایت خود حرف بزند. در این مرحله دروغ های متعددی از زبان این افراد می شنوید.
قانون اعزام دانشجو به خارج از کشور

قانون اعزام دانشجو به خارج از کشور
فصل اول: کلیات
ماده
1
- به منظور کمک به تأمین نیروی انسانی متعهد متخصص مورد نیاز کشور و شناخت
نوآوریهای علمی دنیا آشنایی با آخرین تجربیات کشورهای خارجی در زمینه های مختلف
علمی، فنی و تخصصی، وزارت فرهنگ و آموزش عالی که در این قانون " وزارت" نامیده
می شود، اقدام به اعزام دانشجو به خارج از کشور می نماید
.
ماده
2
- اعزام شوندگان باید دارای شرایط زیر باشند
:
الف - ایمان و اعتقاد به اسلم، نظام جمهوری اسلمی، قانون اساسی و ولیت فقیه
.
ب - تقوا، که نشانه آن انجام واجبات و اجتناب از محرمات است
.
ج - عدم وابستگی به احزاب و گروههای ملحد و محارب
.
تبصره - اقلیتهای دینی مصرح در قانون اساسی، از شرط ایمان و اعتقاد به اسلم
مستثنی هستند
.
ماده
3
- اعزام دانشجویان پسر، که دارای مدرک تحصیلی لیسانس و بالتر هستند با در
R
نظر گرفتن ظرفیت دانشگاههای کشور و امکانات ارزی، رشته های مورد نیاز و کامل
ضروری صورت خواهد گرفت. وزارت هر سال یک بار این موارد را تعیین خواهد کرد. در
شرایط مساوی اولویت با لیسانسیه های متأهل می باشد
.
تبصره
1
- زنان لیسانس و بالتر با توجه به سایر ضوابط مندرج در این قانون، تنها
در صورتی که ازدواج کرده باشند و در معیت همسر خویش می توانند داوطلب اعزام شوند
.
تبصره
2
- به منظور افزایش ظرفیت پذیرش دانشگاهها وزارت برنامه و بودجه موظف است
معادل مبلغ صرفه جویی ارزی که در اثر این قانون انجام می گیرد، بودجه ارزی
دانشگاهها را اضافه نماید، بر این مبنا وزارت علوه بر بودجه مربوط به توسعه
دانشگاهها موظف است معادل صرفه جویی را در جهت توسعه دانشگاهها مصرف نماید
.
ماده
4
تعدادی از فارغ التحصیلن را که دارای مدرک
R
- وزارت موظف است هر سال رأسا
لیسانس یا بالتر می باشند به عنوان بورسیه برای کسب تخصصهای لزم در رشته های
ضروری، به خارج از کشور اعزام کند. همچنین اعزام بورسیه های وزارتخانه ها و مؤسسات
دولتی دیگر که تحصیلت یا تحقیقاتشان منجر به اخذ مدرک دانشگاهی می شود، با توجه
به ضوابط این قانون و لزوم اخذ تخصص در رشته های ضروری از طریق وزارت
صورت می گیرد
.
ماده
5
- مؤسسات، شرکتهای خصوصی و افراد حقیقی در صورت تحصیل ارز از طریق قانونی
،
می توانند با توجه به شرایط و مقررات این قانون تا
2
% ارز خود را به اعزام دانشجو
اختصاص دهند
.
ماده
6
- وزارت موظف است فهرست اسامی دانشگاههای دنیا را که به لحاظ علمی دارای
اعتبار لزم بوده و به لحاظ اخلقی بالنسبه واجد صلحیت باشند تهیه و به داوطلب
اعلم نماید و فقط پذیرشهای تحصیلی این دانشگاهها را به رسمیت بشناسد و دانشجویان
به آنها اعزام کند
R
موضوع این قانون را منحصرا
.
فصل دوم: امتحان اعزام و نحوه گزینش
ماده
7
- انتخاب داوطلبان به صورت زیر انجام می گیرد
:
الف - صلحیت علمی افراد بر اساس سوابق دانشگاهی متقاضی و آزمون علمی تعیین
می شود چنانچه تعداد داوطلب بیش از تعداد مورد نیاز باشد اولویت افراد بر حسب
صلحیت علمی خواهد بود
.
ب - صلحیت اخلقی داوطلبان با توجه به مقررات ماده
2
توسط یک هیأت بررسی صلحیت
اخلقی مورد بررسی قرار می گیرد
.
ماده
8
- وزارت موظف است کلسهایی جهت تقویت زبانهایی که تدریس آن در ایران
امکان پذیر است و آموزش مسائل اخلقی و اجتماعی برای دانشجویانی که برای اعزام
قبول شده اند، دایر نماید
.
فصل سوم: هزینه تحصیل و پروانه ارزی و تعهدات مربوط به آنها
ماده
9
- دولت موظف است تا زمانی که نیاز کشور رفع نشده است و داوطلبان واجد
شرایط، به ترتیب مذکور در این قانون وجود دارند، اعتبار لزم برای بورس و وام
تحصیلی را در بودجه کل کشور منظور و نیز سهمیه ارزی مربوط را پیش بینی کند
.
تبصره - میزان بورس و وام تحصیلی به هر یک از دانشجویان و همچنین مبلغ ارز هر یک
از دانشجویان مشغول تحصیل در خارج از کشور، همه ساله با پیشنهاد وزارت و تصویب
هیأت وزیران تعیین می شود
.
ماده
10
- متناسب با میزان بودجه و رعایت آیین نامه های مربوط، دولت هر سال علوه
بر دانشجویان ممتاز به تعدادی از دانشجویان اعزامی که امکان تأمین هزینه های
تحصیلی خود را نداشته باشند در قبال اخذ تعهد رسمی، بورس یا وام تحصیلی اعطاء
می نماید
.
تبصره - اعطای کلیه بورسهای آموزشی ) اعم از بورسهای دولتی و بورسهایی که کشورهای
دیگر در اختیار دولت ایران می گذارند( و نیز وام تحصیلی از طریق وزارت انجام
می گیرد
.
ماده
11
- کسانی که با استفاده از بورس تحصیلی دولت به خارج می روند باید متعهد
شوند و تضمین بسپارند که دو برابر و حداکثر ده سال و کسانی که از وام استفاده
می کنند،
1.5
برابر و حداکثر
8
سال و کسانی که از ارز تحصیلی استفاده می نمایند
برابر مدتی که در خارج از کشور تحصیل کرده اند و حداکثر
6
سال، در محلی که وزارت
مربوطه تعیین می کند خدمت کنند
.
ماده
12
- دانشجویانی که از بورس و یا وام کامل تحصیلی استفاده می کنند، فقط
می توانند اشتغال به کارهای علمی داشته باشند. دانشجویان دیگر نیز فقط با اجازه
سرپرستی می توانند به کارهایی بپردازند که مغایر با شؤون و وظایف اسلمی نباشد و
موجب عدم موفقیت آنها در تحصیل نگردد
.
ماده
13
- ارز تحصیل تنها به کسانی تعلق می گیرد که مطابق مقررات این قانون برای
ادامه تحصیل به خارج از کشور، اعزام شوند
.
تبصره - دانشجویانی که قبل از تصویب این قانون اعزام شده اند مشمول این ماده
نبوده و در این مورد طبق ضوابط گذشته با آنان رفتار خواهد شد
.
ماده
14
- مشمولن نظام وظیفه به شرط عدم غیبت با سپردن تعهد می توانند جهت ادامه
تحصیل طبق ضوابط وزارت به خارج اعزام شوند
.
فصل چهارم: سرپرستی دانشجویان
ماده
15
- به منظور حل مشکلت و نظارت و سرپرستی و مراقبت کامل دانشجویان ایرانی
در خارج از کشور، به تناسب نیاز، سرپرست یا سرپرستانی به ریاست یکی از آنان تعیین
و به کشورهای مختلف اعزام می شوند. سرپرستان و رؤسای سرپرستی به پیشنهاد وزیر
فرهنگ و آموزش عالی و حکم وزیر امور خارجه منصوب می گردند
.
ماده
16
- سرپرستی ضمن رعایت مصالح سیاست خارجی و هماهنگی با نمایندگی وزارت امور
خارجه ملزم به اجرای دستورالعملها و مقررات وزارت فرهنگ و آموزش عالی در رابطه با
امور تحصیلی و اخلقی دانشجویان می باشد
.
تبصره - چگونگی ارتباط اداری و مالی سرپرستی با نمایندگی وزارت امور خارجه و بر
طبق آیین نامه ای خواهد بود که به تصویب وزیر فرهنگ و آموزش عالی و وزیر امور
خارجه می رسد
.
ماده
17
- شرایط سرپرستان به قرار زیر است
:
الف - ایمان و اعتقاد به اسلم و ولیت فقیه، نظام جمهوری اسلمی و قانون اساسی
.
ب - تقوا، که نشانه آن انجام واجبات و اجتناب از محرمات است
.
ج - تأهل
.
د - داشتن حداقل مدرک لیسانس یا معادل آن
.
ه - توانایی کافی برای انجام وظایف سرپرستی
.
و - آشنایی لزم به زبان دانشگاهی کشور محل مأموریت و یا یکی از زبانهای
بین المللی رایج در آن کشور
.
ز - داشتن حداقل سه سال سابقه کار در امور آموزشی و فرهنگی
.
تبصره - وزارت می تواند از علمای حوزه های علمیه که به جز بند " ز" سایر شرایط را
دارا باشند جهت سرپرستی انتخاب نماید
.
ماده
18
- وظایف سرپرستان به شرح زیر است
:
الف - کمک و راهنمایی به دانشجویان در تهیه مسکن
.
ب - بررسی وضع علمی و اخلقی دانشگاههای کشور محل خدمت و تهیه گزارشهای لزم
سالنه از آنها برای وزارت فرهنگ و آموزش عالی
.
ج - نظارت بر امور تحصیلی دانشجویان و اخلق و رفتار آنان
.
د - ارسال گزارش از وضع تحصیلی و اخلق و رفتار دانشجویان به وزارت فرهنگ و آموزش
عالی در هر سال یا نیمسال یا فصل بر حسب نظام تحصیلی دانشگاه محل
.
ه - همکاری در اخذ پذیرش داوطلبانی که از طرف وزارت فرهنگ و آموزش عالی معرفی
می شوند
.
و - نظارت بر وضع اخلقی و اعتقادی بر تحصیلی سایر دانشجویان که در محل مأموریت
سرپرستی به تحصیل اشتغال دارند
.
ز - دانشجویان مشمول بند " و" در صورت تأیید سرپرستی جز مزایای ارزی از سایر
مزایا برخوردار می شوند
.
ماده
19
- تحصیل فرزندان افرادی که به صورت مجاز در کشور خارجی زندگی می نمایند
بلمانع بوده و سرپرستی موظف است به کار آنان نظارت داشته باشد
.
ماده
20
- وزارت موظف است مطابق آیین نامه های مربوط پس از وصول گزارش سرپرستی ها
و رسیدگی به وضع دانشجویانی که از حیث اخلق و رفتار شایستگی ندارند و یا در
تحصیلت، پیشرفت لزم را حاصل نکرده اند با تذکر قبلی نسبت به قطع بورس، وام
تحصیلی و یا ارز تحصیلی آنان اقدام نموده و از تمدید مجوز خروج تحصیلی ایشان
خودداری نماید
.
ماده
21
- وزارت موظف است ظرف سه ماه آیین نامه مربوط به موارد زیر را تهیه و به
تصویب وزیر فرهنگ و آموزش عالی برساند
:
1 -
ارز تحصیلی
2 -
حداکثر مدت اقامت و اشتغال به تحصیل
3 -
طی دوره های کارآموزی و تخصصی
4 -
مقررات مربوط به مشروط شدن و تجدید درسها
5 -
مسائل مربوط به چگونگی تحصیل در دانشگاههای خارج
6 -
ضوابط مربوط به مراعات اصول اخلقی و عقیدتی
7 -
مشمولیت نظام وظیفه
ماده
22
- از تاریخ تصویب این قانون، کلیه قوانین و مقررات مغایر با این قانون
لغو می گردد
.
قانون فوق مشتمل بر بیست و دو ماده و هشت تبصره در جلسه یکشنبه بیست و پنجم
فروردین ماه یک هزار و سیصد و شصت و چهار مجلس شورای اسلمی تصویب و در تاریخ
1364.2.5
به تأیید شورای نگهبان رسیده است
.
رییس مجلس شورای اسلمی- اکبر هاشمی
شما می توانید برای راهنمایی بیشتر با ما تماس بگیرید و یا سوالات خود را بصورت در فرم از ما بپرسید